Welkom bij Kemper Outdoor
Al onze producten leveren wij geheel GRATIS aan huis
Persoonlijk advies nodig? Mail ons info@kemperecommerce.nl
Home » Muurkas Plaatsen Informatie
Dat steeds meer mensen er voor kiezen om een tuinkas in de tuin te plaatsen of een eigen moestuin te beginnen is geen nieuws meer.
Er is echter wel een verschuiving op te merken in de trend. De laatste jaren plaatsen steeds meer kwekers een muurkas in hun achtertuin in plaats van een vrijstaande tuinkas. De belangrijkste reden hiervoor is het gebrek aan ruimte. Ook de efficientie van kweken in muurkassen wordt steeds vaker ontdekt.
Een moderne kwalitatieve muurkas heeft in vergelijking met een vrijstaande tuinkas het voordeel dat het dak in alle hoeken hoog is opgezet. Het is dus van groot belang om bij een muurkas altijd te kijken naar de goothoogte. Hoe hoger de goot, hoe meer ruimte u heeft om in de kas te kweken en hoe meer ruimte de planten hebben om te groeien. Vrijstaande kassen met hoge goten zijn vaak wat duurder dan de kassen met lagere goothoogtes, een muurkas is dus de ideale manier om een kweekplek te creëren die aan deze eisen van de kweker voldoet.
Ten eerste wordt iedere kweker aangeraden om te bekijken op welke plek de kas komt te staan. Bij voorkeur op een mooie zonnige plek. De muur moet echt van steen of van een solide houten constructie zijn. Een muurkas tegen een schutting plaatsen is geen optie. Bij de eerste harde wind zullen de glas / polycarbonaat platen uit de sponningen springen omdat het frame dan door de wind in beweging komt.
Vrijwel iedere moderne kweker plaatst zijn muurkas op een ondergrond van stoeptegels of een betonnen plaat. In de volle grond langs de muur kweken is vaak geen succes omdat de fundering van het gebouw waar de muurkas tegenaan staat naar buiten komt. Tevens is deze grond dikwijls verzuurd door cement. Onze voorkeur gaat daarom uit naar een bestrating waarop u potten zet om in te kweken. Zodoende hoeft u ook de aarde niet uit de muurkas te scheppen omdat de aarde uitgeput is na een intensief kweekseizoen.
Wij raden aan om jaarlijks lokaal een zak (biologische) aarde aan te schaffen en uw potten ieder jaar met verse aarde te vullen. Hierdoor heeft u een “succesgarantie” dat de juiste voedingsstoffen in de grond zitten en er (nog) geen beestjes of schimmels in grote getale aanwezig zijn. Immers: een goed begin is het halve werk! De aarde uit de potten kunt u vermengen in de borders van uw tuin. In de opbouwbeschrijving van de muurkassen staat voorin vaak de buitenmaat van de kas vermeld. Indien u een stoepje aanlegt wat aan alle zijden 5 a 10 centimeter groter is, zit u helemaal goed. U heeft dan namelijk wat ruimte om de kas later vast te boren aan de tegels. Indien u dit direct aan de rand van de stoeptegel zou doen, is er een grotere kans dat de tegel breekt.
Zorg dat de ondergrond 100% vlak en waterpas is. En waar u bij een muurkas ook aan moet denken: Zorg dat de ondergrond haaks staat op de muur. Als de muur en de ondergrond niet haaks zijn ten opzichte van elkaar, zal de kas nooit (goed) geplaatst kunnen worden.
Het monteren van muurkassen is relatief eenvoudig wanneer je hier rustig de tijd voor neemt. Omdat het frame helemaal haaks en waterpas gemonteerd dient te worden, is een goede waterpas heel belangrijk. Bij onze muurkassen een goede zit een duidelijke opbouwbeschrijving. Neem voor het monteren van een kas altijd ruim de tijd. Een kleine kas kan in een dag gemonteerd zijn, een grote kas kan zomaar een weekendproject worden.
Zodra uw muurkas helemaal afgebouwd is, kunnen de planten of het zaaigoed naar binnen! Voor meer gerichte informatie over het ontkiemen van uw zaaigoed of het kweken van bijzondere plantsoorten verwijs ik u graag naar de diverse forums op het internet. Er is over veel planten al zoveel geschreven dat wij hier niet veel meerwaarde aan kunnen bieden.
Heeft u nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Laat het gerust weten en stuur een email naar info@kemperecommerce.nl
Over ons
Kemper Outdoor
Hulp nodig?
info@kemperecommerce.nl
Wij reageren binnen 24 uur op je vraag!
Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte van nieuwe producten en aanbiedingen?